streda, 29. januára 2014

Cuketové rizoto podľa Marcela

Rizoto na všetky (talianske) spôsoby je u nás stálicou hlavne v zimných mesiacoch. Jedna z našich najobľúbenejších verzií pochádza od Marcela Ihnačáka z jeho kuchárskej knihy Radosť variť. Jeho recepty sú kulinársky zaujímavé ale zároveň krásne jednoduché - nepotrebujete 30 rôznych ingrediencií na to, aby to doma voňalo a chutilo fantasticky. Proste zjednodušený Jamie Oliver :)

Cuketové rizoto



















Pôvodný recept sme si upravili takto:

Počet porcií:
4

Ingrediencie:
100 g masla
2 PL olivového oleja
1 cibuľa (väčšia)
1 čili paprička
1 PL sušenej mäty
400-500g cukety
300 g ryže na rizoto
100 ml bieleho vína
1-1,5 l vývaru (množstvo podľa druhu a "savosti" ryže)
100 g parmezánu
soľ
čierne korenie (mleté)

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky, čili papričku zbavíme semienok a taktiež nasekáme  nadrobno. V panvici (alebo hrnci) s hrubým dnom rozpustíme polovicu masla a olivový olej, pridáme cibuľu a čili papričku a 5 minút restujeme. Primiešame mätu, pridáme cuketu a prikryté dusíme ďalších 5 minút.
Pridáme ryžu a dochutíme soľou a korením, premiešame a restujeme ešte 1-2 min. Podlejeme vínom a necháme ho vsiaknuť, potom postupne pridávame vývar. Cieľom je uvariť ryžu "al dente" (nerozvariť). Podľa potreby dolejeme vývar tak, aby konzistencia rizota bola krémovitá. Vypneme sporák, pridáme druhú polovicu masla a polovicu parmezánu a premiešame. Maslo sa krásne rozpustí a spolu s parmezánom výborne dochutí rizoto. Podľa chuti servírujeme posypané parmezánom.

Neupravený pôvodný recept nájdete v knihe Marcela Ihnačáka Radosť variť od vydavateľstva Slovart